måndag 8 november 2010

Konststad

Hittade den här lilla staden utanför Norsk design og arkitektursenter, DogA. Den ser söt ut på avstånd men de små legofigurerna är beväpnade och staden föreställer en sk favela i Rio de Janeiro.
Så här skriver DogA om utställningen: I 1998 bygget barn og unge fra Rio de Janeiro opp en miniatyr av favelaen de bodde i. De brukte murstein og andre materialer som ble til overs fra byggingen av deres egne hus. Prosjektet vises nå på DogA i forbindelse med Habitatkonferansen 2010.

Favela er et begrep som brukes i Brasil om slumområder. Ordet stammer fra Morro de Favela-fjellsiden i Rio de Janeiro, hvor frie slaver først etablerte et samfunn i 1890-årene. Prosjektet var initiert av den gang fjorten år gamle Nelcirlan Souza de Oliveira for å utfordre folks oppfatning av favelaene som kriminaliserte og farlig steder å bo, men også for å involvere ungdom i positiv utviklingen av sitt eget nabolag.
Originalmodellen var over 300 m2, på DogA vises en mindre versjon. Modellen består hovedsakelig av malte mursteiner, samt små våpenbærende Lego figurer, biler og andre leker. Disse danner rammen for ulike scener fra hverdagssituasjoner i favelaens dagligliv.

Inga kommentarer: