måndag 25 juli 2011

Dagens Wiki - hur räknar man älg-taggar?

För att få lite distans till det som hänt och få tänka på något annat - här är dagens Wiki. Inspirerad av Vivvis älgutflykt och den lite komiska skillnaden mellan den svenska och norska älgskylten blev jag nyfiken på de där pampiga kronorna.

Hur räknar man älg-taggar?
Hornkronorna och även själva djuren benämns ofta som till exempel tolvtaggare. Taggantalet beräknas på det horn som har flest taggar. Har båda hornen sex taggar är det en jämn tolvtaggare, har det ena hornet sex taggar och det andra fem eller kanske fyra rör det sig om en udda tolvtaggare. Det existerar alltså inga elvataggare. Älgens horn finns i två typer, stånghorn / grenhorn och skovelhorn. De senare kan spänna över nästan två meter!

Då är det bara att börja räkna! Och eftersom jag ändå har hittat infon kanske nån mer är intresserad av lite mer onyttig älg-fakta, håll tillgodo.

Hornen börjar som små bastklädda rosenstockar hos älgkalven på hösten det första levnadsåret. Vid 2 års ålder anlägger tjuren ofta enkla spetsar till horn, så kallat "cykelstyre". Hornen är vanligen som störst vid 6-12 års ålder, då benämns tjuren "kapital", varefter hornen minskar i storlek och taggantal, att man kan se åldern på en älg genom storleken på hornen är alltså en myt.

Älgen (och andra hjortdjur) byter horn varje år. Hornen börjar växa tidigt på våren, och skyddas då av sk basthud som förser dem med näring medan de växer. Hornen växer mycket fort, upp till 2 cm/dygn. I augusti / september är hornen färdigutvecklade, och basthuden torkar. Tjuren skrapar hornen mot buskar och träd (fejar) för att få bort basthuden, som under några dygn kan hänga i stripor runt huvudet. Under brunsten i september / oktober används hornen för uppvisning och även strider mellan tjurarna. Hornen fälls vanligen i januari eller februari, men de tappar inte båda hornen samtidigt utan bara en hälft åt gången. Hm, har nån sett en älg med bara ett horn nån gång??

Så var det de där skyltarna - den norska ser ut som en riktig skogsälg, lufsar lugnt genom skogen. Han har nog varit med om en och annan mörk vinternatt. Den svenska älgen liksom skuttar och svävar fram - antingen kär eller hög på nåt :-)

4 kommentarer:

VivanDivanGoesFashion sa...

Ha ha, vad skön du är :) Och visst är det skönt att få tänka på något annat i världens elände...

Bra vetande dessutom. Hade aldrig sett en norsk älgskylt men din beskrivning är ju bara så klockren :-)

Hoppas du får en fin dag trots det hemska som hänt...

Kramar
/Vivvi

Linda G sa...

Den svenska älgen har nog varit in i nån trädgård och glufsat jästa äpplen;) Kram!

Too di Loo ♡ sa...

Du är go!! ha ha ha vad lustigt med skyltarna:) den svenska ser allt lite mer energiskt ut..av gamla bär blir det ju vin..kanske en älg hutt eller två som slunkit ned innanför "västen"
kram..

Oslotigern sa...

Ha ha - bärvin och gamla äpplen är nog förklaringen :-) Ni är härliga! Kram alla ni söta tjejer!