Oslo tips

Oslo är en härlig stad - lite som Odd Molly; perfect because you're not - lite kantstött men full av charm och massa atmosfär. Det gäller bara att hitta pärlorna. Och det finns många av dem! Efter ett drygt decennium i tigerstaden och många besökare från när och fjärran som ska visas runt har jag sett ut mina favoriter.

Sommar
Sol och Bad
 • Fornebu. Stort, fint och nytt med alla faciliteter du behöver. Pluss för duschar, volleybollbanor, toaletter, kiosk, brygga och stor grässlätt. Minus för att det ligger avsides, utan ordentlig skyltning, och att det är långt att gå från parkeringen / bussen. 
 • Fryssja. För den som vill ha friska sötvattenbad. Ta buss (hållplats Fryssja) eller cykla upp längs Akerselva. Här väntar gräs, badklippor och brygga för barnen. Gott om plats på vänstersidan (gå över dämningen och upp genom bostadsfältet innan du svänger ner för slänten, eller gå över bron längre upp längs älven)
 • Katten. Charmigt om än lite slitet. Lättillgängligt med cykel eller buss (hållplats Katten). Dusch, kiosk och toaletter är samtliga i sisådär skick, men vägs upp av mjukt gräsområde och vackra vyer.
 • Öarna. Ta båten från Vippetangen. Här finns stora valmöjligheter, små privata vikar eller stora badplatser. Gör det till en dagsutflykt. Plus för atmosfär och nästan-havs-känsla med charmiga båtar, minus för att det är milslånga köer både ut och hem.
 • Ulvøya. Fin badplats - om än fullpackat - med strand, klippor, hopptorn, flytbrygga, kiosk och toaletter. Det kostar 25 kr att gå in, men det är det väl värt! Rent och snyggt. Och på vägen dit tror du att du är på betydligt sydligare breddgrader!
 • Tjuvholmen, Sørenga och Sukkerbiten / operaen - fina bad och träbryggor mitt i centrum!
 Aktiviteter
 • Grilla i en park! Ett absolut måste för att suga in den äkta Oslo-atmosfären! Köp en engångsgrill, ta med dig en pläd och slå dig ner i en av alla vackra parker i centrum. Grillröken ligger tung över stan redan från April och "engångs-grill-containerna" gör det enkelt och säkert att grilla praktiskt taget över allt.
 • Ta en öl - eller ett glas vin - på Aker Brygge eller Tjuvholmen. Ja, det är turistigt, men inte att förakta. Stämningen är fantastisk de första ljumma och ljusa sommarkvällarna
 • Cykla från centrum till Bygdøy längs vattnet och via grusvägen genom skogen. Plötsligt är du ute på landet bland hästar, kor och ängsblommor!
 • Paddla kajak - inte mycket som slår att glida fram på Oslofjorden

Höst
 • Gå på fottur! Det finns fler turer att välja mellan i Oslo än det finns droppar i havet! Och en äkta norrman går på tur. Så ofta som möjligt, i alla slags väder. Följ med på när grillförbudet upphör, ta med dig en engångsgrill och grilla pølser. Njut av de fantastiska höstfärgerna, plocka svamp och blåbär eller njut av nygräddade våfflor i en av alla bemannade hytter.
 • Få med dig lysvandringen längs Akerselva, start på Fryssja och helt ner till Grønland. Ett uppbåd av ljusinstallationer och uppträdanden längs hela vägen. Tyvärr också ett uppbåd av folk och det kan bli riktigt trångt till tider. Bästa tipset är att starta mitt emellan två installationer / uppträdanden och utom de officiella "starttiderna".
 • Beundra den rosa Oslohimmelen i väst. Med alla bergsluttningar mitt i stan har du möjlighet att komma lite upp i höjden och beundra himmelen över de gula höstlöven. Prova toppen på St Hanshaugen, rondellen på Bjølsen eller högst upp i den lilla parken nedanför Sagene lunsjbar.
Vinter
 • Åk skidor, åk skidor, åk skidor! Se på skidforeningens hemsidor för att få översikt över preparerade spår, elljusspår, vallningstips, turtips etc etc. En favorit är att ta tåget till Movatn och åka tillbaka till Kjelsås. Följ strömmen över sjön men sväng sen höger när övriga fortsätter rakt fram, så får du spåren ganska mycket för dig själv. Trollskog och småkuperat landskap, inga Nordmarkabackar förrän det allra sista, på väg ner till Kjelsås.
 • Drick varm choklad / kakao på Frognerseteren - den kallas med rätta Oslos bästa och är, som en av få saker på Frognerseteren, värt sitt pris.
 • Hyr en riktig kälke och hjälm och kasta dig utför Korketrekkeren! En adrenalinkick för stora och små! Men förhör dig om snöförhållanden innan du ger dig uti; det blir fort väldigt hårt och då är det en plåga för ryggen
   
Vår
 • Gå kärleksstigen med din älskade när syrenerna blommar! Gör en avstickare från Akerselva vid Kuba. Korsa Uelandsgate vid restaurant Akersberget och gå uppför Telthusbakken. Precis innan bommen svänger du in vänster på en liten stig ovanför kolonihagen. Följ gångvägen, korsa den lilla parken och gå runt höghusen. När du kommer ner till Vår frelsers gravlund svänger du vänster mot Damstredet och går ner där. Fantastiska vyer över blomsterprakt och gamla trähus i vårens bleka solnedgång!
Året runt
 • Gå, cykla eller jogga längs Akerselva, lika fint året runt! Bilder från hösten finns här.
 • Traska runt i Akershus fästning
 • Åk på utflykt til Svartskog kolonial
Restauranger etc
Se Tigerns restaurangrekommendationer!