lördag 8 januari 2011

Bästa efterrättsåsen - mammas chokladkolasås

Det här är mammas fantastiska chokladkolasås. Den serveras varm och stelnar på glassen, eller kan hällas ut i små runda plättar på smort smörpapper och blir till supergoda kolor i kylskåpet.

Recept Mammas chokladkolasås
Ingredienser 6 personer

2 msk smör
1/2 dl strösocker
2 msk sirap
1 msk kakao (du kan ta mer eller mindre utifrån hur stark chokladsmak du önskar, går också bra helt utan kakao om du vill ha kolasås)
1 1/2 msk vispgrädde

Lägg smör, strösocker och sirap i en kastrull. Blanda i kakaon så att ev klumpar försvinner. Häll över vispgrädden och koka upp under omrörning. Sänk temperaturen och låt koka under 5-10 minuter. Ju längre du kokar desto tjockare / segare blir den. Om du ska göra chokladkolor kokar du längre och gör kulprovet innan du klickar ut på smort smörpapper och sätter i kylskåpet. När de har hårdnat är de klara att njuta! Såsen serveras till glass så att den stelnar något. Ät och njut! Mums!




Inga kommentarer: