måndag 18 juli 2011

Gästblogg Jamaica - Port Royal, Bob Marley, Devon house and Somerset falls

Helgutflykt med Bob Marley och bad - tur jag är på Korsika, annars hade jag blivit grymt avundsjuk

**************************

Det har varit en minst sagt upplevelserik helg. Kom hem nyss (22.30) och ska upp tidigt imorgon, men vill ändå skriva lite nu medan intrycken ännu är färska.

Åkte tidigt igår (lördag) morse med värdfamiljen till Kingston och sedan vidare till Portland, där pappan i familjen skulle på begravning idag. Första stopp var Port Royal och fästningen Fort Charles. Port Royal är en gammal hamnstad som drabbats av flera jordbävningar, senaste var 1957.
 
Fästningen Fort Charles är den största turistattraktionen i Port Royal. Enligt en av guiderna hade Rastamannen, som ni ser här vid ingången, en spökhistoria att berätta, men tyvärr var han var inte villig att dela med sig av den...



Från Port Royal åkte vi vidare in till Kingston och Bob Marley-museet. Hade inte jättehöga förväntningar, trodde det skulle vara mer eller mindre en turistfälla, men just eftersom det är en av Kingstons största turistattraktioner så tänkte jag att det är något man "måste" göra när man är i Kingston. Det var ett helt fantastiskt museum! Genuint, trevligt och en superbra guide som sjöng sånger för oss och dessutom fick hela gruppen (med alla dess nationaliteter) att sjunga Bob Marley-sånger tillsammans. Museet ligger i huset som var Bob Marley hem på Jamaica till hans död 1981. Det var hans fru som gjorde om det till museum. Det är nästan så att det är värt att åka till Jamaica bara för att besöka Bob Marley-museet:-)

Ingången. Man fick inte fotografera inomhus, så därför bara utomhusbilder.





Flera fantastiska utomhusmålningar. Här Bob Marley med två av hans söner (fick inte plats med alla sönerna på bilden...)

Efter museet så gjorde vi ett kort stopp på Devon House innan vi åkte den tre timmar långa bilturen till Portland, där vi övernattade hos pappans syster. Devon House är dels en historisk byggnad (som vi inte gick in i och som jag inte har satt mig in i varför den är känd), dels är det många små butiker som ligger i parken intill själva huset. Den mesta kända och populära butiken är glassbutiken I-scream, där vi självlart köpte glass. Fyndigt namn, va?:)


Idag har vi varit på Somerset falls, ett naturnära badland. Åkte båt till ett dolt vattenfall, "raftade" på bambuflottar på en helt stilla flod, badade i havet, i poolen, nära vattenfallet, åt god mat m.m. Det var en upplevelse för mig, men kanske ännu större för barnen som inte hade åkt båt tidigare och som inte är så vana att bada. Jag hade "simlektioner" med dem i poolen.

 







Inga kommentarer: