fredag 5 augusti 2011

Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig. Eller?

Den gyllene regeln - som återfinns i de flesta religioner, filosofier och etiska läror. En grundläggande och nödvändig livssyn som alla bör försöka leva efter. Men om man ska vara ärlig; är det inte bara sunt förnuft? Folkvett? Hyfs? Även om det kan vara svårt nog... Min kloke sambo har tagit ordspråket ett steg vidare, och för mig ger det mer mening. Alla människor är olika. Har olika bakgrund, värderingar, behov, sinnesstämning, styrka. Det som är rätt och riktigt för mig är det inte nödvändigtvis för min granne, min kollega, min vän, min familj, mina nära och kära. Om man verkligen vill vara en god människa, bör man då inte hellre tänka så här:

Gör mot andra som de vill att du ska göra mot dem!

Om vi inte är toleranta mot andra, accepterar olikheter och envisas med att tro att det jag önskar, det önskar också alla andra, så har vi inte kommit en enda centimeter närmre att verkligen utveckla varken oss själva eller andra. Och det är väl också det här som är problemet med världsreligioner, krig, konflikter och t o m vardagsgräl - vi tror att just vårt synsätt är det riktiga. För det är det ju. För oss.

Jag är inte bra på det här, men jag försöker bli bättre. Jag vill vara omtänksam och snäll, jag vill göra skillnad, jag vill göra andra glada. Och om jag ska lyckas kan jag inte utgå ifrån mig själv; sätta mina egna regler och tänka mina egna tankar. Nej, då måste jag kommunicera; lyssna och lära, öppna mina sinnen, se mig om i världen och försöka förstå olika individers, kulturers, åldrars unika behov. För att sedan kunna sätta dem i centrum och utgå ifrån det.


Korten är på sambon och mig från de Bohuslänska klipporna strax efter solnedgång

6 kommentarer:

Odd me sa...

Väldigt kloka ord! Jag försöker också så gott jag kan. Så länge man är medveten på vad man gör och säger, kan man alltid förändra till det bättre om man vill! Kramar

Hilde sa...

Du är klok du. Hade hälften av oss tänkt som dig hade världen varit mycket bättre. Själv försöker jag så gott jag kan. Är det du och sambon på bilderna? Oavsett är det jättefina bilder.
Kram

Hilde sa...

Du är klok du. Hade hälften av oss tänkt som dig hade världen varit mycket bättre. Själv försöker jag så gott jag kan. Är det du och sambon på bilderna? Oavsett är det jättefina bilder.
Kram

Hilde sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Kloka ord........Kram!

Gamla mamman sa...

Odd me - så sant; om man är lite självkritisk och gör så gott man kan kommer man långt!

Hilde - man kan ju inte annat än försöka! Jag tänker mycket på det, men vet inte hur väl jag lyckas...

Linda - tack tack, hoppas man klarar praktisera lite också.

Kram!