måndag 12 september 2011

Dagens Wiki - hur fungerar kungahusets apanage?

God morgon! Efter att ha sett filmen om Queen Anne och King Henry VIII blev jag nyfiken på hur apanaget fungerar i Sverige idag. Får kungen allt och så fördelar han resten? Får kungens systrar apanage? Hur mycket pengar är det och vad används det till?

Apanage, från vulgärlatinets ("vulgärlatin" - what the ... är det för uttryck?) apanare, som betyder att ge bröd (apanage är alltså till kungens bröd ;-) är de pengar en stat betalar ut till sin kung. I Sverige betalas apanaget ut till Hovstaterna, dvs hovet, som ska bistå statschefen och kungahuset i sina offentliga plikter, och ska täcka bland annat kostnaderna för Kungens och övriga kungahusets representation.

Så då är frågan - vilka ingår i kungahuset?
Det kungliga huset består av kungafamiljen - alltså Kalle & Silvia, deras tre barn och prins Daniel - samt Prinsessan Birgitta och Prinsessan Lilian. De övriga i familjen står alltså utanför kungahuset och mottar inte apanage. Pga att de har gift sig med icke-kungliga! (Men eftersom Viktoria & Daniel får apanage får man anta att den regeln är ändrad nu?) Dessa personer är resten av Haga-sessorna, Kungens farbror Sigvard Bernadottes änka Marianne, Kungens farbror Carl Johan Bernadotte och hans fru Gunilla, samt Kungens farfars kusin Carl Bernadottes änka.

Det svenska apanaget är anslagit till ca 50 miljoner kronor (Kungen behöver inte redovisa summan och gör alltså inte det - smartass!). Men därtill kommer ca 60 miljoner kronor som går till den sk slottsstaten för drift och underhåll av de 11 kungliga slotten. Det kan ju låta som hissnande summor totalt sett, men Sverige ligger långt ner på listan både i Europa och Norden och de där pengarna ska ju räcka till ganska mycket.

Fick alltså inte helt svar på mina frågor - men nästan. Får anta att pengarna fördelas av hovet enligt förbruket till respektive kunglighet.

Kronprinsessan Viktoria, Prins Daniel och Kronprins Haakon under Skid-VM i Oslo

Inga kommentarer: