tisdag 24 januari 2012

Gazpacho med minispett från medelhavet

Hej på er! Här kommer utlovat recept på Gazpacho. Supergott och superenkelt! Kanske allra bäst till grillfesterna på sommaren, men det fungerade nu på vintern också.

Recept - Gazpacho med minispett från medelhavet
8 buffét- eller förrätter (det blir lite mer än man tror)

1 Liter tomatjuice av god kvalitet
1/2 Gul lök
1/3 Röd paprika
1 Vitlöksklyfta
1 Citron
1 dl Olivolja
Tabasco
Salt & peppar
(Fintärnad gurka utan skal)
Isbitar
***
16 Minimozarella eller 2 Mozarella
16 Körsbärstomater
1 Halloumiost
16 Svarta kalamataoliver utan kärna
32 Coctailpinnar / tandpetare (utan smak!)
Basilika
Citronmeliss
***

Häll tomatjuicen i en mixer. Skala löken och dela den grovt. Dela paprikan grovt och lägg i lök, paprika och vitlök i mixern. Mixa tills grönsakerna är finfördelade. Smaksätt med tabasco, salt och peppar; mixa igen. Pressa citronen och häll i saften av den samt olivoljan i soppan. Blanda. Ställ kallt.

Skala och fintärna ev. gurkan. Ställ kallt.

Trä en minimozarella, en körsbärstomat och ett basilikablad på coctailpinnar, lägg upp på fat. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Dela haloumiosten i tärningar och stek så att de får fin färg i olivolja och peppar i en stekpanna (passar bra att grilla på sommaren!). Trä en haloumikub, en oliv och ett citronmelissblad på coctailpinnar; lägg upp på fat.

Häll upp soppan i små portionsskålar, garnera med basilikablad, en isbit och ev. gurkbitar. Servera med spetten!

3 kommentarer:

Nadia sa...

Mmmmmm - känner helt klart att lite sommarinspirerad mat piggar upp - och så nyttigt dessutom. Får nog bli fredagens förrätt
KRAM!

Unknown sa...

Jösses vad gott! Har käkat världens godaste gazpacho på finrestaurang i Göteborg med färska räkor till. Oh jäklar vad gott det var! Kram

Gamla mamman sa...

Nadia - det var ju så himla enkelt och gott, så det blir nog mer sommarmat här med!

Linda - Lät fantastiskt med räkor till - det ska testas!

Kram