måndag 7 januari 2013

Är negerboll rasistiskt?

Lite i bakvattnet av Tintindiskussionen och ett inlägg någon hade länkat till på Facebook - är det verkligen rasistiskt att säga negerboll? Jag kan förstå att mörkhyade inte vill kallas "neger" då det i vissa miljöer har en negativ klang. Men negerboll heter ju liksom negerboll. Det är i alla fall inget jag någonsin använt rasistiskt eller tänkt på som ett farligt och hett ord. Ordet neger betyder ju i sig själv också svart, och det är ju det det är; en svart boll. Det blir lite som det här med "svenskeknappen". I Norge säger man svenskeknappen när man lite skämtsamt refererar till att slå av datorn för att lösa ett tekniskt problem man inte förstår. Jag får t o m frågan från IT support om jag "testat svenskeknappen" när jag ringer in nåt problem. Har aldrig kännt mig kränkt över det. Det är ett uttryck, som vilket som helst, även om man nu antyder att svenskar är lite dumma. Negerboll däremot har absolut inget negativt i sig så som jag ser det. Sött, gott och gulligt!

"Partysvenske" är ett annat sånt där ord. En benämning på svenska ungdomar som kommer till Norge, ofta för en kortare period, för att tjäna pengar och festa. Nu är jag för gammal för att någon skulle kunna missta mig för en partysvenske, så jag hade tagit det som en komplimang om någon kallade mig det, men upplever inte det som ett rasistiskt uttryck. Jodå, "go home partysvensker" har stått klottrat lite här och var. Och om unga, festglada svenskar uppför sig illa kan jag förstå "rasismen", frustrationen och önskemålet om att de ska åka hem. Men det är ingen generell uppfattning bland norrmän att vi svenska bör dra österut igen.

En gång blev jag påhoppad mitt i stan i Oslo av två höga killar som ville ha pengar. Det hela slutade med ett slag mot kinden (som tack och lov inte träffade ordentligt) och ett skrikande om "jävla svenskhora" efter mig när jag sprang iväg. DET tyckte jag var lite kränkande. Upplevelsen i sig var förstås obehaglig till tusen och jag var rädd, mycket räddare än jag tyckte det var illa att någon kallade mig hora för att jag var svensk, men dock, det kändes inte ok att bli kallad svenskhora.

Och där menar jag man måste göra skillnad. Det är INTE ok att kalla någon neger i nedlåtande ordalag. Det är inte ok att kalla någon för något nedlåtande! Däremot tycker jag faktiskt att det ÄR ok att använda negerboll som ord för det det är. Det är inget rasistiskt eller nedlåtande i det. Inget ont menat.

Så till alla de som står på barrikaderna och vill förbjuda än det ena och än det andra av svensk kultur (jo, godis är också kultur) och språk - är det verkligen rasistiskt att säga negerboll om ett bakverk? Jag tror inte det hjälper mot rasism att förändra ord, kanske tvärtemot! Det är hållningar, inte språket, vi måste göra något åt. Så kan vi icke-rasister få äta våra negerbollar i fred. Och ni norrmän, kalla mig gärna partysvenske och påminn mig gärna om svenskeknappen - jag har inte tänkt ändra på ert språk för att jag inte pratar helt detsamma språket själv.

14 kommentarer:

Dr Molly sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dr Molly sa...

Jag tror att inte bara ordet nigger utan även ordet neger är instiftat och använt främst av en vit kolonial-makt för att benämna en folkgrupp man förtryckte. Mina vänner av afrikanskt ursprung känner sig kränkta av ordet neger och föredrar mörkhyade eller afrikan.

Ordet neger har för många en negativ klang och det är därför lätt för mig att undvika det. Man får inte glömma historien bakom ordet tycker jag.

Istället för negerboll säger jag chokladboll.

Kramar

Rosen sa...

För mig är negerboll inte det minsta laddat - ett namn på ett bakverk helt enkelt. Inte heller ordet neger är i min värd konstigt - för min egen del betyder det mörkhyad person. MEN - jag förstår och respekterar dem som känner obehag och använder inget av orden vare sig i tal eller skrift. F.ö inte svårt för jag avskyr de där bollarna och har ingen lust att prata om dem hahaha
Kramar

Flipfloppan sa...

Hade den diskussionen för ett tag sedan och som Rosen säger, det är ju ett namn, precis som Budapestbakelse, Anna, Kalle. När jag säger Negerbulle, lägger jag ingen som helst värdering i det mer än att just benämna ett bakverk. Desstom är jag ju storkonsument av dem. I benämning av en person säger jag mörkhyad. Sen undrar funderar jag lite över växtriket eftersom det intresserar mig. De flesta blommor som är mörka, har "Niger", "Nigra" i det latinska namnet, just för att man ska förstå att de är mörka och om jag inte missminner mig, finns det även en flod som heter Rio Negro? Klem

Anonym sa...

Om du är intresserad av att på djupet förstå hur det kan kännas för dem det drabbar rekommenderar jag brownswede.blogspot.com

Jag tycker inte att argumentet "för mig betyder det inget" håller eftersom det inte är dig det drabbar. Man kan likna det vid att den står bredvid någon som blir mobbad inte känner att mobbarens ord sårar och det betyder inget för den som står bredvid. Orden sårar däremot enormt den som blir utsatt.

För min del handlar det om hänsyn

mamma sa...

Om jag har seglat på Rio Negro och berättar detta, är jag då rasist och förolämpar mörkhyade personer?

Kram

Anonym sa...

En liten kompletterande kommentar som svar på din fråga om det är rasistiskt elle ej.

Så här tänker jag; om man skulle vara redo att ändra sitt beteende pga att någon vit blev sårad (har inget bra exempel, men säg att du tyckte att ordet fetknopp var gulligt) men inte ändra ditt beteende eller ordval för att färgade (negerboll) blir sårade, ja då kanske man skulle kunna säga att det är lite rasistiskt.

Jag tror att vi alla får vara lite uppmärksamma på gamla tankemönster och ibland ifrågasätta oss själva även om det är jobbigt att inse att man av okunskap eller tanklöshet har bidragit till att vidhålla gamla onödiga strukturer som bidrar till att utestänga folk i onödan.

Men det är bra att vi diskuterar och vänder och vrider på argument så att man förhoppningsvis kan lära av varandra.

Anonym sa...

Men snälla du, skulle en mörkhyad person bli sårad om han står jämte mig när jag beställer en negerboll, eller en finländare sårad om jag beställer en finsk pinne?

För min del handlar det om bakverk

Anonym sa...

Hur menar du nu?
Att vi utestänger folk om man kallar ett bakverk för negerboll!!!!!!!!!!!

Anonym sa...

Mitt sista inlägg ;) bara för att man råkar säga eller göra något som potentiellt är rasistiskt betyder det inte att man är rasist. Det är något helt annat tycker jag

Peace and out.

Helen sa...

Jag tänker såhär att om nu mörkhyade personer känner sig kränkta av ordet negerboll så gör det mig inget att kalla den chokladboll.
Den innehåller ju inga "negrer" men väl choklad så chokladboll är ett bättre namn dessutom.

I övrigt skriver jag under på Dr Mollys kommentar om kolonialmaten; varför bibehålla de dåliga sakerna från den tiden?

Oslotigern sa...

Oj så många kommentarer och åsikter det blev! Roligt med diskussioner :-) Trodde verkligen inte att negerboll kunde anses som stötande, men ska ta mig en funderare på om jag ska byta namn.

Tror för övrigt att det skiljer sig lite åt mellan svenska och norska. Och svorska.

Kram till alla - och om jag trampat någon på tårna ber jag om ursäkt. Och hoppas att det inte gjorde så väldigt ont

Kate sa...

Snälla nån, Budapest bakelse och finsk pinne är väl inte jämförbart?! Finsk är hämtat från landet Finland som existerar liksom Budapest som existerar - ordet n-r (tänker inte äns uttala det) menar ni kommer i från vadå?? Är inget annat än skälsord hämtat från vit kolonial-makt. Negro betyder svart, svar ja, men en människa av tex Afrikanskt ursprung eller påbrå vill knappast bli kallad "svart" rätt och slätt. Ni måste väl ändå förstå att dagens mångfald av människor knappast vill att det finns bakverk med namn som förknippas med slaveri och förtryck! Dumt och blir förvånad av denna okunskap el nonchalans. Så nu sa jag mitt om det! Bra med uttrycksfrihet dock;)

Kate sa...

Menade med uttrycksfrihet att det är bra att man pratar öppet om saker och ting, inget annat, ville bara förtydliga det;)