onsdag 23 januari 2013

Searching for Sugar Man

Mycket film blir det... Älskar att gå på bio och sugas in i vita duken, att få leva lite genom andra ibland. En kort stund i en annan värld. Och nu har jag blivit förälskad i en dokumentär också, Searching for Sugar Man. Ni såg kanske Guldbaggen i måndags, där den var nominerad i många olika kategorier med rätta. Tycker den borde fått fler priser, men den vann i alla fall bästa dokumentärfilm. Och vilken härlig film det är! Och vilken kille som står bakom! Malik Bendjelloul har gjort det mesta på egen hand och resultatet är överväldigande.

Igen var tigern skeptisk; dokumentärfilmer är vanligtvis lite tråkiga och inget man ser på bio. Dessutom vet man ju i förväg vad som händer. Men ack så fel man kan ta. Den är allt annat än tråkig och tillråga på allt har jag upptäckt lite ny och väldigt bra musik! Sixto Rodriguez är lite Johnny Cash möter Bob Dylan, och det kan ju inte bli fel.

Filmen är en fantastisk historia om två musikjournalister i Sydafrika som letar efter information om vad som hände med den mystiske amerikanske musikern Rodriguez, som blev populär under Apartheidperioden. Publiken får följa med på hela resan och vilken resa det blir! Bendjelloul har klarat att få den fantastiska musiken och historien att tränga ut i salen och in i publikens hjärtan med hjälp av magiska bilder och förvandling av torra fakta till en dramatisk stämning som trollbinder.


6 kommentarer:

Solid sa...

Hej!
En film som jag hoppas se i det snaraste.
Kram från Eva

Flipfloppan sa...

Med risk för att låta som en typisk ja- sägare, håller jag med om exakt allt även gällande denna filmen. Cash är en klassisk humörhöjare i Buren, Klem

Linda Gunnarsson sa...

Här blir det knattebio på lördag. Filmer som är under timmen, perfekt för min iller till unge;) Kram!

Fröken Abbe sa...

Lite kul att filmaren Bendjelloul var den där söta pojken i Ebba & Didrik, Ebbas naiva kompis.
Vill också se den här.
Kram

Oslotigern sa...

Hoppas ni får sett den snart, verkligen en mysig film! Såg alltid Ebba och Didrik, men kommer faktiskt inte ihåg Malik i den... Borde se nåt avsnitt igen, hade varit skoj :-)

Kramar

dianasdrömmar sa...

Låter som en film jag måste se :) bamsekram Diana