onsdag 2 januari 2013

Smaskig desserttallrik

Inte riktigt klar med 2012 än - här kommer ett litet desserttips! (som ni får använda till påsk eller födelsedag eller till helgen. För de av er som inte behöver banta bort julkilona ;-) Efter att ha cyklat runt i stan på isiga gator och letat efter vispgrädde som var slutsålt överallt i måndags blev det ont om tid till själva dessertlagningen. Men det gick hur fort som helst! Och var hur gott som helst (om jag får säga det själv) och var dessutom hur enkelt som helst. Egenmatchat med recepten från arla och lite tigertwist.




Chokladfondant med rosa chokladmousse, apeslingrädde och passionfruktsås
6 portioner

Rosa chokladmousse
2 dl Vispgrädde
100 g Vit choklad 

2 Äggulor
ca 1 krm Röd karamellfärg


Vispa grädden. Bryt chokladen i bitar och värm den i vattenbad eller i mikrovågsugn tills den precis blir mjuk. Rör så att den smälter. Rör ihop äggulorna i en skål. Tillsätt chokladen under kraftig omrörning. Blanda först i lite av grädden och sedan resten. Rör i karamellfärg. Häll upp i små portionsformar eller glas. Låt moussen stå 2–3 timmar i kylen. Garnera med silverkulor, strössel etc innan servering.

♥♥♥

Chokladfondant
75 g Mörk choklad, minst 70 %
75 g Smör, rumsvarmt
½ dl Socker
2 Ägg
1 Äggula
2 msk Vetemjöl


Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Låt svalna lite. Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget och sist äggulan. Rör i chokladen och mjölet. Hit kan du förbereda och förvara smeten i kylen tills den ska gräddas. Sätt ugnen på 200 grader. Klicka ner smeten i smorda portionsformar. Grädda i nedre delen av ugnen 8–10 min. Den ska vara rinnande i mitten!

♥♥♥

Passionfruktsås
6 Passionfrukter
(Florsocker)

Dela passionfrukterna i halvor och gröp ur kärnorna. Blanda kärnor med lite florsocker efter tycke och smak.

♥♥♥

Apelsingrädde
2 dl Vispgrädde
Rivet skal av 1/2 apelsin

Vispa grädden lätt och blanda med apelsinskal.

♥♥♥

Ställ upp portionsskålarna med varm fondant och kall mousse på assietter. Garnera med passionfruktsåsen. Servera grädden vid sidan av.

1 kommentar:

Hilde sa...

Men åh vad du frästas:) Ser jättegott ut..
Kram