torsdag 19 september 2013

Hyttetur

Fick en högst relevant fråga från skönaste bönan i stan - vad är "hyttetur"? När vi nu är mitt inne i hyttetur-säsongen passar det ju bra att gå lite mer ingående igenom vad det att dra på hyttetur är :-) Hytte är - som ni ju vet - en stuga. Och tur är en resa. Att dra är att åka. Med andra ord, hyttetur är att åka iväg till stugan. Men i ordet hyttetur ligger så oändligt mycket mer!

Nu ska jag inte prata om Norge generellt, men jag har ju lärt mig ett och annat om Oslobor under mina elva år i tigerstaden, och här drar vi på hyttetur titt som tätt. Många har egna hytter, men det är också vanligt att hyra hytte på årsbasis eller låna hytte genom "hytteordning" på jobbet. Hyttene är allt från små och enkla utan inlagt vatten och el till gigantiska monsterhytter med tipptopp utrustning.

På hyttetur "koser man seg". Man kan inte tänka hytte utan att tänka kos! "Kos" är alltså "mys", men begreppet är mycket vidare på norska, och det är också ett verb som man kan göra både på egen hand och i sällskap med andra. Det blir fel att översätta med att man "myser på stugresa". Man har det snarare riktigt bra, man trivs och är lycklig. Man kan kose sig med i princip vad som helst.

Imorgon är det dags igen - ny hyttetur med massa kos. Det är Toscana-vännerna som ska på tur ihop - massa matkos alltså. Och förhoppningsvis lite bättre väder, så att det blir en ordentlig fjälltur också. Jag ska framförallt kose mig i gott sällskap, utan ett enda måste! Det ska bli otroligt skönt efter en vansinnig jobbvecka.2 kommentarer:

Hilde sa...

Det finns ingenting som er koseligere enn hyttetur:) Kos dere!
Kram

Oslotigern sa...

Enig :-) Takk!
Klem