söndag 15 september 2013

Kan inte riktigt släppa...

...det här Stortingsvalet. Engagerar mig och intresserar mig lite för mycket. Kanske för att jag är utlänning? Kanske för att jag inte själv fått rösta? Kanske för att jag är aningen bekymrad på riktigt?

Fremskritspartiet (Frp) har i realiteten gjort ett SÄMRE val än vid förra stortingsvalet. Den verkliga "vinnaren " är Høyre, som gått framåt och får uppdraget att bilda regering. Nu står Frp och Høyre på samma sida och Høyre har därför inte mycket annat val än att samarbeta med Frp i en regering (även om jag fortfarande inte riktigt kan förstå att man faktiskt önskar det). Frp är trots allt också landets tredje största parti. Inte heller allt är förkastligt i Frps politik, och de är inget högerextremistiskt parti (såsom t ex Sverigedemokraterna); snarare ett högerpopulistiskt parti, lite likt Ny demokrati.

Men det här har inte - naturligt nog - utländsk media fått klart för sig. För dem är Frp synonymt med 22-juli-mannen och de ställer sig undrande till hur ett så välmående och välfungerande land som Norge kan rösta fram ett främlingsfientligt högerparti till regeringsposition bara två år efter attentatet (något jag håller med om). Breivik gick ur Frp i mitten av 2000-talet pga att de inte var radikala nog, men det är riktigt att han i alla fall HAR varit Frp-sympatisör. Med Siv Jensens hätska och bittra retorik och framtoning, och med de tydligt främlingsfientliga uttalandena, är det inte heller så konstigt att man utomlands sätter likhetstecken mellan terroristen och Frp. Dessutom kan jag tycka att ursprunget till Breiviks åsikter har tonats ner alldeles för mycket - det ÄR inte bra att ett politiskt parti i vissa sakfrågor faktiskt står på samma frontlinje som terroristen, och det ÄR inte bra att ett politiskt parti, liksom Breivik, bedriver skrämselpropaganda baserad på okunskap om andra kulturer och religioner.

Frp och Frp-väljare tycker dock inte att det är likhetstecknet är speciellt lustigt. Så de har bett UD om hjälp! Och det är här det blir patetiskt igen... Varför i HELA världen ska UD och Arbeiderpartiets utrikesminister Espen Barth Eide behöva förklara Frps politik? TYPISKT Frp att göra sig själva till offer, att klaga och kräva, trots att man egentligen är helt EMOT ett socialistiskt och solidariskt samhälle. Partiprogrammet osar individualism och klara-dig-bäst-du-kan-mentalitet, men när det tar lite emot kommer man gnällandes med en massa krav. Jo, visst, en felaktig bild av Norge och norrmän (det är trots allt "bara" 16 % av väljarna som röstat på Frp) kan ge negativa konsekvenser, men man får allt tåla den leken man givit sig in i! Siv skanderade dessutom hur tuffa väljarna och partiet var på valnatten - upp till bevis!

Tycker Eides kommentarer är bra, så återger dem som de står på nrk.no istället för att skriva mer från eget hjärta.

"Frp håper norske myndigheter rydder opp i bildet enkelte utenlandske medier tegner av at Frp har sterke bånd til Breivik og fascistisk ideologi. – Det gir et fullstendig meningsløst bilde, og jeg håper jo at de norske ambassadene i utlandet informerer media i de respektive land om hva som er de faktiske forhold, sier Solvik-Olsen. (Frps nestleder)

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til NRK at det er opp til Frp selv å gi tilsvar, men at UD bistår i prosessen. – Vi hjelper dem alt vi kan, men det er de selv som må si hva deres standpunkter er, sier Eide. Han sier at UD på eget initiativ tok kontakt med Frp allerede før valget fordi de så at enkelte utenlandske medier koblet partiet til terroristen Breivik.

– Hva gjør dere videre? – Vi følger situasjonen nøye, for dette er et spørsmål om Norges omdømme ute i verden, sier Eide. Utenriksministeren sier Norge derfor har en felles interesse av at «riktig informasjon kommer ut». Likvel mener han det blir feil om en upolitisk diplomat skal få i oppgave å redgjøre for hva som er Fremskrittspartiets politikk. – Det er ingen tvil om at Frp selv, og de partiene som kanskje skal danne regjering med Frp, også har et ansvar for å klargjøre hva som er de politiske forholdene i Norge og hva partiene står for, sier Eide."

Nu ska tydligen Frp hålla presskonferens för internationell media i veckan. Så får vi se vilken uppfattning man får om Norge, norska väljare och Frp...

Eftersom jag inte vill lägga ut bilder på terrorister eller Siv Jensen, får det bli en Jens till. Den här är från presskonferensen efter valet när han fick frågan om vad han tyckte om Sivs "segertal":-)
2 kommentarer:

Titti08 sa...

Klart och oroande detta....främlingsfientlighet-skrämselpropaganda...riktigt obehagligt.
Vi hade en ej tillåten demonstration här i stan förra lördagen.
Inte sedan efterkrigstiden har något liknande inträffat .....riktigt olustigt med tillhyggen, megafoner och otillbehöriga hälsningar.
Sådant vill vi inte se igen.
Kram Titti

Helen sa...

Jag som bor i ett kvarter där 15% röstade på SD och nynazisterna tapetserar lyktstoplarna med sin propaganda är också bekymrad.
Det är liksom ingen tidningsanka här; det är på riktigt.

Oavsett är Jens så välkommen till Sverige och bli statsminister annars. ;)