fredag 3 september 2010

Tårta

Bakade en tårta till helgen - Suksesskake. En fantastisk tårta (tycker jag som älskar smör, choklad och seg botten) som också passar glutenintoleranta.


Resept / recept Suksesskake / Succétårta:


Botten
4 st äggvitor
150 g florsocker / melis
150 g malda mandlar (inte skållade)
1/2 ts bakpulver

Smörkräm
6 st äggulor / eggplommer
150 g socker
2 dl vispgrädde / fløte
1 1/2 ts vaniljsocker
150 g äkta mejerismör - rumsvarmt

På toppen:
Massa riven choklad!

Så här gör du:
Vispa äggvitor och florsocker till hårt skum, tillsätt florsockret lite åt gång
Vänd i malda mandlar och bakpulver
Grädda i ugn 175 grader i ca 30 minuter

Blanda äggulor, socker, vispgrädde och vaniljsocker i en gryta. Koka upp på svag värme under omrörning. OBS! Passa på så att det inte blir klumpigt och faller till botten. Låt krämen stå tills den har fått rumstemperatur.

Vispa upp det rumsvarma smöret något och vispa i det i krämen (som båda har samma temperatur). Bred ut ett jämt lager på mandelbottnen och ställ kallt. Innan servering hyvlas (gärna med potatisskalare) eller rivs mörk choklad och läggs i massor på toppen! :-)

Inga kommentarer: