lördag 16 oktober 2010

Laxbiffar, smulpaj, Skavlan och piffar

Tack vare punktligt SAS och snabb fransk chaufför, mötte jag Sambon för en kort-kort puss på flytog terminalen på Gardermoen. Nytt date-ställe :-) Sprang inom fredags-eftermiddags-kaotiskt Meny på Oslo City, inhandlade lite gott till kvällens tjejmiddag och tog emot Piff och S utan att ha stressat det minsta - vilken skön känsla det är! En väldigt mysig kväll med laxbiffar, sandefjordsmör, vitvin, smulpaj och Skavlan.

Recept Laxbiffar
Lättlagade och väldigt goda laxbiffar, perfekt när man vill variera laxen. Använd bra kvalitet av lax - allra helst den fantastiska Salmalaxen som jag har blivit beroende av.

Ingredienser 4 personer
500 g laxfilé
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk potatismjöl
1 dl matlagningsgrädde
1/2 dl färsk hackad gräslök
Ev 2 msk hackad kapris
Smör (att steka i)

Dela fisken i bitar. Mixa alla ingredienser till en färs, gärna med några större bitar kvar. Klicka ut färsen i varm stekpanna med smör (du kan också forma biffarna, men det är kladdigt så enklare att klicka ut färsen). Stek ca 3 minuter. Vänd biffarna och platta ut dem till önskad tjocklek, stek några minuter på andra sidan. Servera med potatis, sallad och sandefjordsmør.





Recept Sandefordsmør
Enkelt och väldigt gott! Alla gillar fisk med den här såsen!


Ingredienser 4 personer
0,5 dl Vispgrädde
200 gr Smör
Saften av 1 citron

Salt och vitpeppar
Ev. 4 msk hackad persilja

Koka upp grädde och låt den koka in lite, ca fem minuter. Flytta grytan från värmen. Skär smöret i små tärningar. Vispa in lite åt gången av smörtärningarna i grädden. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar. Tillsätt den hackade persiljan.



Recept Smulpaj
Snabbt, enkelt och gott - paj för den upptagne!

Ingredienser
100 gr Smör eller margarin
1 1/2 dl Socker (kan reduceras något om bären är söta)
2 dl Vetemjöl
1 dl Havregryn
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl bär, t ex blåbär, hallon, björnbär

Smält smöret. Blanda i torringredienserna i smöret. Lägg bären i en pajform. Klicka över degen. Grädda i ugn, 200 grader, 25-30 minuter. Servera ljummen med lättvispad grädde eller vanlijsås.



Inga kommentarer: