måndag 16 april 2012

Från det ena till det andra

Då är rättssaken igång. Det är stort uppbåd runt Tinghuset och full mediatäckning. Jag gick och la mig igår med bilden på söta och glada Odd me och mig själv på näthinnan, och vaknade upp till dystra miner, nedstämnd atmosfär och bilder på en gärningsman som fick mig att rysa... Jag hade överhuvudtaget inte reflekterat över min egen reaktion på rättegången, trodde inte att det skulle ske någonting alls, men jag tog fel. När den åtalade kom in i salen, utförde sin högerextremistiska hälsning, log och proklamerade att han inte erkänner det norska rättsväsendet blev jag så illa berörd att alla känslor från i somras dök upp igen. Tankarna gick snabbt till de överlevande och efterlämnade; hur ska inte de ha det när jag har det så här!

Förhoppningsvis mattas känslorna under de 10 veckorna, för mig och för alla andra, men det känns inte alls lustigt idag. Dock är det ändå skönt att de är igång. Att vi förhoppningsvis får några fler svar, att vi kan lägga den hemska händelsen bakom oss och - inte minst - att terroristen får sitt straff. Jag önskar att dådet, och vad vi kan lära av det som har hänt, hamnar på agendan i den politiska debatten, speciellt när den kusliga extremhögern är på frammarsch igen, och att den avskyvärda person som ställs till svars idag, kan falla i glömska bland dammiga historieböcker.


18 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Skulle vilja fråga dig en sak. Vad har du för mailadress?
Mvh V

Helen sa...

Ibland blir reaktionen starkare än man tror och med all rätt.
Det är ett fruktansvärt dåd. I somras när det hände jobbade jag med en ssk som bott i Oslo och hon tyckte sig känna igen honom.
Kan säga att hon rös.
Ja troligen mattas det av under veckornas gång och jag hoppas han inte ger andra ny luft. Typ nynazizterna i vårt kvarter som fyller våra elskåp med sina affischer.

Hilde sa...

Ja fy vad jag ryser...
Kram

Rosen sa...

Jag som ändå är såpass långt i från började nästan gråta när jag lyssnade på radio och hörde åklagaren beskriva varje offers skador precist, kliniskt och exakt.
Kram

Pernilla sa...

Hej! Usch, åsynen av den mammen får mig att må illa. Hur kan en människa bli så hemsk. Känner med er i dag. Hoppas att känslorna mattas av snabbt. Kram Pernilla

Linda G sa...

Fruktansvärt! Vilken sjuk jävel........Kram

Oslotigern sa...

Du når mig på oslotigern76 (at) gmail.com!

Oslotigern sa...

Usch ja; det är det jag är mest rädd för; att det ska ge energi till andra galningar. Hoppas ändå på en motsatt effekt.

Kramar!

Oslotigern sa...

Obehagligt, kan inte förstå hur de som verkligen är berörda har det...
Kramar

Oslotigern sa...

Man får ändå vara glad för att man känner något som man gör. Det är verkligen fruktansvärt det han har gjort!
Kramar

Oslotigern sa...

Det är det man så gärna hade velat få svar på; hoppas att det kommer fram nåt om hur det kunde gå så fel. Tack för omtanken!
Kramar

Oslotigern sa...

Brrr, det är obegripligt hur någon kan göra som han har gjort.
Kram!

Katinka sa...

Ja, det är fruktansvärt och avskyvärt och man vill inte minnas även om att minnas är något man måste. Tänker på Norge! Kram

Fiona sa...

Jag saknar ord till sommarens händelse.

Kram <3

Oslotigern sa...

Det är nog bra att minnas, och vi kan alla behöva en påminnelse om det hemska som har hänt så att vi tillsammans kan påverka framtiden och försöka hindra att nåt liknande sker igen.

Kram

Oslotigern sa...

Ja, det är svårt att förstå. Tänk att någon kan få såna idéer som han har...

Kram!

Helen sa...

Det gör jag också men jag misströstar lite när jag ser alla hatiska kommentarer överallt.

Oslotigern sa...

Ja, tänk om vi alla kunde vara lite mer förstående...