torsdag 21 februari 2013

100 år - grattis mormor och morfar!

De skulle blivit 100 år nu i början av året, mormor och morfar. Men mormor gick bort när hon var 90 och morfar när han var 94. Båda två också i början av året.

De kom från samma lilla by, gick i skola tillsammans och föddes alltså med bara någon veckas mellanrum 1913. Men det sa inte klick förrän långt senare. När de gifte sig var de 35 och mormor gravid.

Jag har haft turen att få behålla alla mina far- och morföräldrar in i vuxen ålder, så minnena av dem är många och starka. När det gäller mormor och morfar är nog de tydligaste minnena jularna; när vi lekte lekar och spelade charader. Där mormor aldrig lyckades lösa sina gåtor och morfar var så omständig och detaljerad att ingen förstod vad han menade. Och söndagsmiddagarna. Där mormor lagade de godaste av kycklingar och stekar med en gudomlig sås, och vi alltid avslutade med att spela "Stopp". Och så sommarsemestrarna. Där vi stuvade in hela familjen tillsammans med mormor och morfar i en liten Volvo 340 och körde till någon hyrd stuga eller lägenhet i skandinavien. Vi plockade blommor med morfar, som var väldigt kunnig inom botanik och djurliv, och tävlade om vem som hittade flest sorter. Vi spelade badminton, minigolf och bordtennis. Morfar var skicklig med boll, och spelade i PROs boule-lag tills han gick bort, medan mormor alltid blev sist.

Undrar just om min tävlingsinstinkt kommer lite från morfar? Annars ser jag inga direkta likheter med någon av dem utseendemässigt. Eller vad tycker ni?9 kommentarer:

Lingonberrie sa...

Vad fina de är!
Lite lik med mormor kanske?
kram

MR sa...

Nej men oj vad du är lik din mormor! Tycker att likheten är väldigt påtaglig... Lika fina, vackra tjejer ni två!

Anonym sa...

Men herregud P! Du och brollan är ju kopior av er mormor! Såg bilden liten på telefonen och det kunde lika gärna varit en av er på såndär kostymfotografering på Liseberg!

Kram Bull

Titti08 sa...

Jag säger som de andra lik mormor!!
Trevligt läsa om deras "historia"...och lite av din.
Kram Titti

Hilde sa...

Du är verkligen lik din mormor. Kul att få läsa
Kram

Oslotigern sa...

Ha ha, vad kul att ni tycker jag är så lik mormor! Det har jag faktiskt inte sett innan, men nu när jag granskar lite mer noggrannt är det tydligt att jag har hennes haka och till viss del ögon :-) Det komiska är att jag också är väldigt lik min faster! Tänk så häftigt att man ärver lite här och lite där :-)

Kram på er!

Mollychick sa...

du aer lik mormor!! kul med lite historia! :)

Anonym sa...

Du är ju otroligt lik din mormor! Kul att se att utseende kan gå i arv i flera generationer.
Kram
Andrea

Angelin sa...

Så koselig å høre om dine besteforeldre. Og som alle sier, du er så lik din mormor!! :)
klem