söndag 2 mars 2014

Semla

Mor gör de allra godaste fastlagsbullarna man kan tänka sig! Och eftersom hon också är den absolut snällaste modern man kan tänka sig, bakade hon på dotterns förfrågan ett gäng som avnjöts innan hemresa förra söndagen. Till på köpet är modern den mest omtänksamma man kan tänka sig, så dottern fick med sig en påse till tigerstaden. Eftersom dottern är förtjust både i semlor, sociala arrangemang och att skryta om modern, ordnade hon semlefika i onsdags, med moderns bullar. Eftersom vissa av dotterns vänner är över genomsnittet tankspridda, kom en av dem och ringde på dörren i torsdags. Som tur var fanns det kvar både bullar, mandelmassa och grädde, så det blev tvådagars-semlor förra veckan. Nam nam! Och tack till mor - också från vännerna!

Eftersom dottern - när hon har tid - också tycker om att baka togs receptet på bullarna med till tigerstaden, och här är receptet till er!Recept - mors godaste semlor

2 1/2 dl vispgrädde
50 g jäst
135 g smör
1 uppvispat ägg
3/4 dl socker
knappt 1/2 tsk salt
500-525 g vetemjöl

Smula sönder jästen i degbunken och rör ut den i lite av den kalla grädden. Tillsätt ägget. Smält smöret, tillsätt grädden och värm till 37 grader. Häll den över jästen och blanda i socker och salt. Tillsätt större delen av mjölet och arbeta degen blank och smidig. Ställ den att jäsa till dubbel storlek.

Arbeta degen på nytt i bunken och lägg den på bakbord. Degen ska vara så lös som möjligt! Rulla ut till en jämn rulle och skär till 16 lika stora delar. Forma till jämna bullar och låt dem jäsa på plåt. Semlor ska vara väl uppjästa! Pensla med ägget.

Grädda semlorna tills de är gyllenbruna i 250-275 grader i ca 8 minuter. När de är lätta och väl genomgräddade är de klara. Låt kallna.

3 kommentarer:

Lingonberrie sa...

Yumsi vad gott det verkar och tack för recepetet. Jag är så sugen och i morgon är det ju fettisdagen. :) Jag brukar börja med årets semla mycket tidigare än så förstås, hihi.
kramar och hälsningar

Flipfloppan sa...

Phew, de där ser ju bara för smarriga ut. Och tänkt om vi haft närmre varandra, då hade jag också varit "tankspridd" och liksom kanske ringt på och tiggt en? FNiss...Kram

Fiona sa...

Ser helt ljuvliga ut! Och vilken undebar moder du har:)
Kramar