måndag 11 augusti 2014

Topptur - del 2

Vaknade till ännu en strålande dag på lördagen; på programmet stod Knutshøe. Det lilla, stora berget, som kallas Besseggens (Norges populäraste fottur) lillasyster, men som i mina ögon är mycket större. Inte i storlek, men i natur, utsikt, gångunderlag, variation, klättring. Om ni någon gång beger er till Beitostølen och området runt Valdresflya; övervinn eventuell höjdskräck (det är inte farligt om man håller sig till stigen) och gå upp för Knutshøe! Det finns inget jag så långt har sett av berg som slår den.

Vi tog god tid på oss för att få förevigat vyerna och för att slita mindre på onda knän (och oroliga höjdskräckssinnen); fotograferade, åt lunch, smaskade på kvikklunsj, pratade med folk vi stötte på på vägen. Och det blev en sån där fantastisk dag som knappt går att beskriva. Ja, det är långt, det är brant, det är slitsamt med två långa turer i benen redan innan start. Men oj vad det är värt det! Det känns nästan som att flyga! En vidunderlig känsla av frihet och den största naturupplevelsen man kan ha (om man inte ägnar sig åt "livsfarlig extremsport" förstås). Bakom varje krön öppnar sig en ny vy. Av snöklädda toppar, turkosa vatten, luddiga ängsull, slingrande älvar, avlägsna bergsmassiv. Det tar liksom andan ur en, samtidigt som man fylls till brädden av syre och energi.

Efter många timmars gång avslutades kvällen med festival! Och Morten Harket. Bara en sån sak! Att få stå längst fram vid scenen och höra - och se - en annan av naturens underbara skapelser ;-) Jo, jag är nog fortfarande lite småkär i den udda charmören, och det råder ingen tvekan om att Sunshine är stormande förälskad!

Topptur var ordet. Och till helgen är det dags igen!

Vi sätter kurs mot Knutshøe!

Första klättringen forceras!


Vi vågar oss ut på kanten
Ett antal "pucklar" ska gås över...
... men efter några timmar skymtar toppen...

...där det förstås ligger en varde!
Ner på andra sidan


Med fantastisk utsikt också tillbaka mot dalen


Bernt nosar upp färjan på Gjende, långt där nere. Kammen i bakgrunden är Besseggen


 Väl nere ska vi "bara" gå tillbaka längs älven, vid kanten av berget

Lön för mödan på Trollrock - Morten Harket :-D


2 kommentarer:

Flipfloppan sa...

Det är nästan overkliga bilder du bjuder på, förstår att ni njöt och att det ger mersmak! TAck för att jag fick följa med lite... Kramar

Käthes Mode sa...

Ser underbart ut!