tisdag 17 maj 2011

17. mai - Norge i rødt, hvitt og blått (och lite gult)

Gratulerer med dagen Norge! Norge har bursdag - som nån liten söt unge uttryckte det - och landet svämmar över i rødt, hvitt og blått. Nu ska vi till Guldlock och äta frukost i våra fina bunader och sverigedräkter. T o m vi utlänningar känner oss riktigt norska idag och vi tas glatt emot med öppna armar av våra nationalsångssjungande, flaggviftande och tågande äkta landsmän. Ja, vi elsker dette landet! :-)

Bunad är den norska broderade festdräkten (en lite mer välarbetad och vackrare variant av den svenska hembygdsdräkten) som finns i tusentals varianter - en för varje bygd. Den har blivit omåttligt populär och flertalet på Oslos gator har en, som med stolthet bärs upp på 17:e maj, i bröllop och under dop. Speciellt männen är otroligt stiliga i sina bunader, med knästrumpor, väst och rock :-) Tigern - och många svenskar med mig - vill inte vara sämre och har investerat i en Sverige-dräkt. Kunde aldrig nånsin tänkt mig det i Sverige, men här blir det nåt helt annat och visst är den somrig och fin!




8 kommentarer:

Hilde sa...

Vad fin du är! Min bunad är kvar i Norge för här i Sverige kommer jag aldrig att få användning för den (tror jag). Hoppas ni får en fin 17 mai! Hipp hipp hurra!!
Klem

Anne sa...

Måste härma Hilde - så fin du är! Det går nog inte att riktigt förstå hur stort 17 maj är om man inte upplevt det :)
Kram fina

Jeanette sa...

Fin du är dagen till ära. Åker den på den 6 juni också? :)

Kram

Lingonberrie sa...

Grattis till Norge och vad fin du är i Sverigedräkten!

ha en härlig 17:e maj!

kram

mamma sa...

Grattulerar med dagen! Du är jättefin.


Kram

Gamla mamman sa...

Hilde - förstår att bunaden hänger kvar hemma i Norge, synd :-( Men i Sverige hade du blivit värsta tanten i den. Jättebra dag hittills, bra dag till dig med!

Frösötös - det ÄR stort, tycker fortfarande det är lika roligt efter så många år med exakt samma firande. Du får komma på besök en gång!

Jeanette - Om det blir nåt speciellt på 6. juni får den vara med - men oftast blir det för fint då.

Lingon - tack, och ha en bra dag du också!

Dumpapp - tack och kram tillbaka.

KLEM til dere!

Odd me sa...

Så fin du är i den! Du kan verkligen bära upp den :) Kram

Gamla mamman sa...

Tack Odd me! Vet inte helt med det där att bära upp, men tycker den är söt :-) Kram!